Sauvignon Blanc - De nieuwe Chardonnay!

Sauvignon Blanc

De eerste keer toen ik aanraking kwam met een Sauvignon Blanc was tijdens mijn wijnstudie in Zuid-Afrika. Wat mij opviel was de groenige kleur tijdens het kijken. Deze groene kleur ging over op de neus, mijn reactie was direct asperges en deze mening werd gedeeld door mijn studiegenoten. Tijdens het ruiken kom je ook de geuren tegen van groene paprika en een zoetige ondertoon van kruisbessen. Als je een goede Sauvignon Blanc hebt komen deze geuren ook weer terug op de palette. Maar wees gewaarschuwd de wijn kan wat citrus hebben zoals sinaasappel en deze smaak heeft een Chardonnay ook. Hierdoor kan je in de war raken. Slim om te onthouden is dat een Sauvignon Blanc meer mineraliteit heeft en een Chardonnay vettiger is tijdens het proeven. Hoe te zien, als je de wijn walst loopt de wijn weer terug naar beneden, we noemen dit ook wel lange benen. Zijn deze iets dikker en duurt het even voordat alles weer in het glas zit dan heb je te maken met een vettige wijn, oftewel een Chardonnay. Dit leer je door te oefenen, dus bestel is met een vriendin of vriend verschillende wijnsoorten! Verder is de smaak in wijn termen wat ronder van de Chardonnay. 


Je denkt vast wel is, jeetje die geuren 'hoe onderscheid ik dat?' - wees gerust dit kon ik in het begin ook niet, maar alles kan geleerd worden! Ik heb het geleerd tijdens mijn wijnstudie, mijn wijnleraar zei gewoon, alles wat je koopt aan groenten, fruit, kruiden, vlees en dranken zit een geur aan, dus ga het is ruiken. Doe dit in de winkel maar ook tijdens het bereiden van je maaltijd. Geuren evolueren namelijk en een gepelde abrikoos ruik je beter! Je moet bij mij ook niet raar staan te kijken wanneer ik bij een wijnboer een handje grond of een steen pak en dit ruik - mineraliteit zit in de grond namelijk!


De Sauvignon Blanc wordt over het algemeen in het wat noordelijke halfrond verbouwt, denk hierbij aan Nieuw-Zeeland - Marlborough en Frankrijk - Loire. Hier komen de echte toppers vandaan en ik moet zeggen dat in deze mijn lichtelijke voorkeur naar Nieuw-Zeeland gaat. Tot nu toe zijn mijn favorieten van Villa Maria en Peter Yealands, deze zijn echt verrukkelijk! De koele invloeden hebben dan ook weer invloed op de smaak, hierdoor krijgt de wijn meer een mineralen, niet een te zoete smaak en meer groen fruit in de wijn. Denk hierbij aan mijn blog die laatst ook ging over de Pinot Noir. De wijnen uit de Bordeaux in Frankrijk zijn bijvoorbeeld een stuk zwaarder en hebben meer intensief fruit.

De Sauvignon Blanc kan je het beste combineren met Sushi, kip, kalkoen, of een frisse cesear salade en perfect voor op het terras! Serveer goed koud, en wals hem goed om de heerlijke geuren naar boven te krijgen!

Santé

Reacties

Populaire posts