O heerlijk ZOMER met Pinot Grigio
Pinot Grigio - lichte witte wijn, fris, rijk aan fruit en ruikt licht naar peer
Pinot Grigio is de Italiaanse benaming voor de Pinot Gris. Pinot komt voor bij veel Franse wijnsoorten en Pin betekend dennenappel. Deze benaming heeft deze soort gekregen omdat de druiventros hangt als een dennenappel, verder is het leuk om te weten dat deze druiven kunnen kleuren van groen, grijs tot aan paars. Andere varianten die beginnen met de Pinot zijn bijvoorbeeld Pinot Blanc, Pinot Meunier en Pinot Noir (gebruikt als blend voor Champagne).
De bekendste Pinot Grigio's komen uit Veneto en de rijkste uit Friuli in Noord Italië. Je kan beter kiezen voor de Pinot Grigio uit Friuli omdat ze in Veneto veel volume Pinot Grigio maken en deze aan grote lokale coöperaties verkopen die hun wijnen weer aan grote bottelaars verkopen om uit eindelijk te bottelen.
Om hier op in te haken, wellicht ben je wel is in Italië, Frankrijk of Spanje geweest en heb je veel kleine wijnboeren gezien. Wellicht heb je je toen afgevraagd hoe ze hun wijnen bottelen. Niet elke wijnboer heeft hier zijn eigen faciliteiten voor. Sommige wijnen worden dan door een rijdende tank in het gebied gebotteld, hierbij wordt er ook gefaciliteerd bij het afvullen van de flessen. Apparatuur aanschaffen om te bottelen is een behoorlijke kostbare aangelegendheid, zo houden de boeren dus de kosten laag en kunnen ze hun eigen speciale wijnen maken, waardoor niet alles bij de grote wijn coöperaties terecht komt.
Pinot Gris en Pinot Grigio zijn in de loop der jaren steeds populairder geworden omdat deze wijn zacht en subtiel van smaak zijn en heerlijk ruikt naar fruit zoals peer. Ik vind het zelf een bijzonder mooie wijn om te combineren met kip, varkensvlees en kleinere hapjes. Een ander kenmerk is ook dat de wijn een lichte groen/blauwe gloed heeft. Als deze bij een restaurant op de kaart staat en ik ben aan het borrelen is het een zeer toegankelijk wijn om te drinken. Voor de Nederlanders kan dit dan ook een favoriet zijn omdat deze wijn ook licht zoet is en niet zo veel zuren heeft als bijvoorbeeld een Sauvignon Blanc of Chardonnay. Ik hoop ook dat je via deze weg iets meer te weten komt over wijn en ook je neus daadwerkelijk gaat gebruiken. Het besef wat de wijnboeren doen, welke geuren en smaken er in wijn zitten geven je veel meer beleving dan alleen het drinken van wijn.
Een paar weken geleden heb ik een heerlijk Pinot Grigio gedronken die ik had gehaald bij de Gall en Gall. Deze heb ik gecombineerd bij de barbecue die we destijds hadden en waar ik goede reactie op kreeg, dus ik zou zeggen scheur naar de Gall en Gall, zet zodra het zomerweer (volgende week!) er aan komt de barbecue aan en proef deze heerlijke druifras!
Ik wens jullie allen een heel fijn weekend!
Reacties
Een reactie posten