Rosé Alarm
Dit blog heb ik al een tijd klaar staan maar omdat de zomer nog niet heel erg heftig is ga ik hem gewoon delen met jullie. En onder het motto komt de zomer niet naar mij dan haal ik hem zelf wel in huis - lekker optimistisch toch!?
Rosé heeft niet de beste reputatie maar de laatste 10 jaar een reputatie sprong gemaakt. Verder vinden mannen het een vrouwen drank, maar hier ben ik het niet mee eens. Het klopt wel dat we erg veel bagger rosé op de markt hebben, sorry voor deze woorden. Maar als je een goede rosé hebt vinden mannen dit echt wel lekker - heus! Dus mannen trek die stoute broek maar aan.
Echter zijn er wel veel verschillende rosé soorten, mijn favoriet komt uit Zuid-Frankrijk, de Languedoc-Provence. Deze wijn heeft een zalmkleurige gloed, is droog van smaak maar heeft zeer zeker wat rood fruit, prachtige afdronk en de kleur vindt ik gewoon super. De wijn is perfect te combineren met vis.
Mocht je nou wel van een meer wat zoetere wijn houden probeer dan is de Amerikaanse rosé, gemaakt van de Grenache druif. Ken je de creamy aardbei yoghurt snoepjes, zowel de geur als de smaak zijn twee druppels water. Perfect voor op het terras, maar pas op....het is net ranja. Deze wijn is ook perfect te combineren wanneer je bol maakt met al dat fruit erin.
Rosé heeft niet de beste reputatie maar de laatste 10 jaar een reputatie sprong gemaakt. Verder vinden mannen het een vrouwen drank, maar hier ben ik het niet mee eens. Het klopt wel dat we erg veel bagger rosé op de markt hebben, sorry voor deze woorden. Maar als je een goede rosé hebt vinden mannen dit echt wel lekker - heus! Dus mannen trek die stoute broek maar aan.
Rosé is niet gemaakt door rode en witte wijn te blenden, laten we deze fabel heel snel uit de lucht helpen. Rosé is gemaakt van blauwe druiven en de kleur is verkregen door de schil niet te lang mee te laten gisten. Vaak is dit niet langer dan 24 uur. Weten we nog wat gisten is? Gisten zet de suikers om in alcohol. Wat wijnmakers ook vaak doen is de schil een beetje mee persen zo kan de wijn ook een iets drogere smaak krijgen.
Echter zijn er wel veel verschillende rosé soorten, mijn favoriet komt uit Zuid-Frankrijk, de Languedoc-Provence. Deze wijn heeft een zalmkleurige gloed, is droog van smaak maar heeft zeer zeker wat rood fruit, prachtige afdronk en de kleur vindt ik gewoon super. De wijn is perfect te combineren met vis.
Mocht je voor een iets stevigere rosé willen gaan. Ga dan voor een rosé uit Portugal of Spanje, doordat de zonuren langer en heftiger zijn hebben deze wijnen wat meer body. Alcohol percentage ligt ook vrij hoog voor deze rosé, rond de 12% en dat is vrij hoog, check het verschil maar is tussen wit en rood.
Doordat deze wijn meer body heeft is het een perfecte wijn om te combineren bij de barbecue.
Aangezien het prachtige weer wordt van het weekend, de Torres Viña Brava Rosada uit Spanje is in de aanbieding bij de Appie. Zie de verschillende kleuren in de cirkeldiagram met de druivensoorten die hier bij horen.
Mocht je nou wel van een meer wat zoetere wijn houden probeer dan is de Amerikaanse rosé, gemaakt van de Grenache druif. Ken je de creamy aardbei yoghurt snoepjes, zowel de geur als de smaak zijn twee druppels water. Perfect voor op het terras, maar pas op....het is net ranja. Deze wijn is ook perfect te combineren wanneer je bol maakt met al dat fruit erin.
Proost op de zomer!
Reacties
Een reactie posten