Zuid Afrika - The beauty of Stellenbosch


Om maar alvast in de stemming te komen, even een romatisch blog over Stellenbosch, Zuid-Afrika.
Dit pietereske dorp en wijngebied is om letterlijk verliefd om te worden. Momenteel ben ik mijn dagen aan het aftellen en ga ik daar over een tijdje een aantal wijnboeren bezoeken en eten tussen de wijnranken - je begrijpt het natuurlijk maar ik kan niet wachten!! Omdat ik zo enthousiast ben weet ik ook echt niet waar ik moet beginnen, maar hierbij mijn verhaal.

5 jaar geleden ben ik begonnen met mijn studie aan de Kaapse Wijnacademie via de Hotelschool. Ik kan niks anders zeggen maar deze 5,5 maand waren mijn leukste van de Hotelschool. Het gevoel om weg te zijn, je eigen hagje te moeten verzorgen, het samenzijn met mijn mede toffe klasgenoten en het reizen met elkaar. Niks was te zot, na twee weken al skydiven, met 10 meiden naar Hogsbags en de natuur in met fiets en onze benenwagen. Lachen, gieren en brullen in een safari auto, feestjes, keihard studeren en de mooiste wijnplekken bezoeken van Zuid-Afrika en nu heb ik de kans om samen met mijn vriend die er al zit dit prachtige land nogmaals te bezoeken.

Stellenbosch is een van de oudste wijnregions van Zuid-Afrika en is mede door de Nederlanders tot stand gekomen. Simon van der Stel -wanneer- ontdekte dat dit gebied perfect was voor agriculture en ontdekte dat verschillende planten en fruit hier goed verbouwd konden worden. Echter was Simon van der Stel niet degene die de ontdekking deed van viticulture (druiventeelt) dit waren toch echt de Fransen die dit ontdekte. Zuid-Afrika plukt hier nog steeds zijn vruchten van en worden er prachtige en wijnen van goede kwaliteit gemaakt.

Stellenbosch is gevestigd van ongeveer een uur rijden vanaf Kaapstad. In Stellenbosch zijn de bekendste wijnhuizen gevestigd, dit komt door de unieke en verrassende verscheidenheid aan terroirs. De Oceaan heeft een goede invloed op de klimaat en zijn de verkoeling voor de druiven. Daarnaast is het omringd door Helderderg, Simonsberg en Drakenberg. De druiven zijn dus geplant langs bergen en dat geeft aan hoe veelzijdig de grond is. Je moet het zo zijn dat op de vlaktes de grond anders is dan wanneer je een berg op rijdt. De beste druiven worden verbouwd op de hellingen van de net genoemde bergen. Behalve dat Stellenbosch hierom bekend staat, vindt je hier ook het opleidingsinstituut Cape Wine Academy voor oenologie en kan je worden opgeleid als vinoloog. Het laatste deed ik voor 5,5 maand. Maar ook komen hier ontwikkelingen tot stand voor viticulture (druifenbouw) en viniculture (duur woord voor wijn maken).  

Over het algemeen worden er in dit gebied meer rode wijnen gemaakt dan witte wijnen. De bekendste druivensoorten zijn dan wel de Pinotage, Cabernet Sauvignon, Shiraz en Merlot. Dit gebied staat bekend om het maken van Bordeaux blends uit Frankrijk (Cabernet Sauvignon, Shiraz en Merlot worden hier bijv. voor gebruikt). Daarnaast is de Pinotage hun eigen ontwikkelde druifsoort en die kan smaken naar Chocolade!!

Bekende witte druiven die verbouwd worden zijn de Chenin Blanc, Chardonnay en Sauvignon Blanc. Daarnaast worden er in Simonsberg heerlijke mousserende wijn gemaakt via de Méthode Cap de Classique. Deze Mousserende wijnen mogen dus geen Champagne genoemd worden omdat het niet gemaakt is in de streek Champagne in Frankrijk.

De mooiste wijnhuizen waar ik tot nu toe ben geweest zijn Uva Mira en Jordan Winery. De wijnen van Jordan Winery zijn ook te koop bij ons in Nederland. Deze wijnen zijn iets duurder maar geven duidelijk weer hoe goed de wijnen zijn die hier vandaan komen

Hierbij een aantal foto's van mijn trip van 5 jaar geleden.







Reacties

Populaire posts