Pinotage - de trots van Zuid-Afrika
Pinotage - de trots van Zuid-Afrika
De pinotage is een kruizing van twee verschillende druifsoorten. Ook wijnranken kan je kruizen, echter kan dit een lastig process zijn, maar met de Pinotage is dit gelukt. De Pinotage is ontdekt door Abraham Perold. De reden waarom hij een kruising maakte was omdat ze graag de Pinot Noir wilde verbouwen, echter gedijt deze wijnsoort niet goed in Zuid-Afrika. Hij bedacht dus om de Pinot Noir te kruizen met de Cinsaut. De Cinsaut werd vroeger de 'Hermitage' genoemd. Vandaar ook de naam Pinotage. Abraham Perold werkte aan de University van de Kaapse Wijnacademie en zijn collega's hebben de druif soort uiteindelijk in het lab onderzocht omdat Abraham in de tussentijd een andere baan had gevonden. In het begin waren de reviews niet goed en werd de Pinotage voornamelijk gebruikt voor bulkwijn.
Bij bulkwijn gaat het om kwantiteit in plaats van kwaliteit. Je kan namelijk erg veel wijn maken van deze druif maar tegenwoordig worden de planten erg goed gesnoeid om de kwaliteit hoog te houden.
De pinotage is een kruizing van twee verschillende druifsoorten. Ook wijnranken kan je kruizen, echter kan dit een lastig process zijn, maar met de Pinotage is dit gelukt. De Pinotage is ontdekt door Abraham Perold. De reden waarom hij een kruising maakte was omdat ze graag de Pinot Noir wilde verbouwen, echter gedijt deze wijnsoort niet goed in Zuid-Afrika. Hij bedacht dus om de Pinot Noir te kruizen met de Cinsaut. De Cinsaut werd vroeger de 'Hermitage' genoemd. Vandaar ook de naam Pinotage. Abraham Perold werkte aan de University van de Kaapse Wijnacademie en zijn collega's hebben de druif soort uiteindelijk in het lab onderzocht omdat Abraham in de tussentijd een andere baan had gevonden. In het begin waren de reviews niet goed en werd de Pinotage voornamelijk gebruikt voor bulkwijn.
In 1990 werden de reviews steeds beter en ging men de druif ook verbouwen in o.a. Nieuw-Zeeland en Amerika.
De karakteristieken van de Pinotage zijn erg breed, de wijn kan zoetig zijn, maar ook een stevige wijn zijn met tannines. Het ligt er maar net aan wat de wijnboer voor wijntechniek hanteert. Houtgelagerd of in roestvrijstalen vaten. De wijn heeft de geur van banaan, rood fruit, en kan soms wat leer of rubber hebben. De wijn kan ook naar chocolade smaken en zo heb ik de wijn leren kennen. Hij heeft ook een iets minder kant, de wijn kan namelijk ruiken naar nagellakremover. Hoe dit komt is voor de wijnmakers echt een vraag en dit proberen ze wel weg te krijgen...maar tot op heden hebben ze hier nog geen oplossing voor gevonden.
De Pinotage in fles zou ik zelf niet snel kopen, maar vindt het wel altijd een verrassing wanneer deze wijn bij een gerecht geserveerd wordt in een restaurant. Naast dat hij met chocolade wordt geassocieerd is hij ook perfect te combineren met een gerecht met donkere chocolade.
De Pinotage in fles zou ik zelf niet snel kopen, maar vindt het wel altijd een verrassing wanneer deze wijn bij een gerecht geserveerd wordt in een restaurant. Naast dat hij met chocolade wordt geassocieerd is hij ook perfect te combineren met een gerecht met donkere chocolade.
Reacties
Een reactie posten