December de maand van de Bubbels!

Goedemorgen December,

De mooiste tijd van het jaar komt er weer aan. We vieren deze speciale dagen met onze dierbaarste familie en vrienden. Champagne of wel bubbeltjes wijn kan je bij elk gevierde moment drinken. We gebruiken de term Champagne vaak, maar je mag niet alles Champagne noemen.  Waarom, omdat dit is vastgelegd in het AOC systeem van Frankrijk. Een Champagne wijn moet daadwerkelijk uit het gebied Champagne uit Noord-Frankrijk komen en gemaakt zijn van de volgende druifsoorten; de Pinot Noir, Chardonnay, Pinot Mineur, Pinot Blanc, Arbane en Petit Meslier. Dit zijn de enige druifsoorten die in Champagne mogen zitten. Daarnaast mag de wijn alleen op de Méthode Traditionelle worden gemaakt. Frankrijk. Zo makkelijk is het dus allemaal niet. Ik ga op dit moment niet teveel in op de manier van het maken. Hoe je het kan onderscheide kan je vinden op het etiket.

Maar....

Er is zo veel meer! Champagne is lekker, maar vaak ook prijzigerer dan onderstaande alternatieven; echter mogen deze alternatieven nooit geen Champagne genoemd worden, daarom mijn lijstje met verschillende benamingen en land van herkomst:

- Cava komt uit Spanje
- Prosseco, Spumante en Frizante komen uit Italy
- Crémant komt uit de verschillende gebieden van Frankrijk
- Sekt komt uit Duitsland
- Methode Cap Classique komt uit Zuid-Afrika
- Sparkling wine komt uit Australië, Nieuw Zeeland, Chili en Argentinië

Wat ik ook begrijp wanneer je wijn gaat kopen is dat je zo'n overvloed aan keuzes hebt en mensen zo makkelijk neigen naar Champagne omdat je denkt dat dit het enige is - maar er is dus véél meer! Ik hoop dat ik je kan helpen met het maken van een keuze en is te kiezen voor iets anders. Wij hebben vorig jaar de Bourgogne streek bezocht en hier heb ik echt een fantastische Crémant geprobeerd, het is anders omdat er andere druifsoorten wordt gebruikt, maar nog net zo lekker. En het voordeel is dat je wellicht iets minder betaald.

 Vandaag wil ik het zusje van de Champagne in het daglicht brengen. Dit omdat Crémant net zo belangrijk is voor de export van Frankrijk. Crémant komt echt op de tweede plaats maar is vaak iets goedkoper en net zo lekker. Het AOC system in Frankrijk wat geintroduceerd werd in 1885 heeft hierom gezegd dat het Crémant mag heten wanneer het buiten de Champagne streek wordt gemaakt maar wel met de druifsoorten vanuit dat aangegeven gebied. Zoals je beneden op de afbeeding kan zien wordt Crémant bijna in alle regio's buiten Champagne gemaakt. Dit maakt de wijn ook weer interessant, denk maar is aan klimaat verschil en verschillende druiven.



Source; Magazine Wine Life


Think out of the box! Mocht je verder advies willen, aarzel dan niet om deze te vragen!


Santé en geniet van deze heerlijke maand!
Annalia

Reacties

Populaire posts