Riesling - Everything happens for a Riesling


Riesling

De Riesling is een wijn die je kan verrassen maar waar je even aan moet wenen. Het is geen doorsnee Chardonnay, Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio. Nee - hij is soms gewoon lekkerder, beter en een fantastische wijn om te combineren met een echte snitzel, maar ook met vis- en/of kipgerechten. Zoals al vermeld komt deze druifsoort uit Duitsland en houdt het van een koel klimaat. Verder gedijt hij goed in het noorden van Frankrijk, de Elzas, Oostenrijk en Nieuw Zeeland. Maar wordt deze wijn ook verbouwd in de koelere omgeving van Zuid Afrika en Amerika. Deze wijn gedijt het beste op een helling en hierom is de Mosel in Duitsland een perfect gebied om deze druif soort te verbouwen. In de Mosel heb je hellingen - vooral hele stijle hellingen. Hier gebeurt ieder jaar wel een dodelijk ongeluk omdat ze ook met kleine tractoren de wijngebieden willen snoeien of de druiven ophalen.


Mocht je is een keer wat anders willen doen dan anders, rij dan is vanuit Nederland naar dit wijngebied. Vanuit het midden van het land is het ongeveer 5 uur rijden. Het is een inmens mooi wijngebied en weer heel anders dan Frankrijk. De Duitsers vertellen graag over hun producten en laten je zo een kijkje nemen in hun kelders. Ik ben er vijf jaar geleden geweest toen de druiven al geplukt waren en in hun fermentatieprocess zaten. Dit is het proces waar de suiker wordt omgezet in alcohol en het bubbelt- echt zoals "blub blub blub". Het ruikt apart maar is zo leuk om te zien, in het wijnvat zit een tuitje waar je het bubbelen van de wijn ook echt kan zien. Verder is een voordeel dat je de wijnen er aanzienlijk goedkoper kan kopen!

De Riesling heeft een mooi karakter en wat ik er vooral zo special aan vindt is dat hij heel erg minarelig is. Wat wil ik hier nou mee zeggen - een Chardonnay is vettig wijn en heeft een hele andere body en blijft als je walst ook echt aan je glas plakken. Wals er maar is een. Hiernaast plakt de wijn een beetje in je mond. Ik vindt dit absoluut niet vervelend maar een Riesling heeft dit niet, hij is watering, glad, smooth. Dit komt ook omdat hij in een veel koudere omgeving is gegroeid en omdat de grond anders is dan in de warme wijngebieden. 
De smaak pallet van de wijn is bloemerig, heeft wat citroen, wat honing en heeft verfrissende zuren. Verder heb je bij de Riesling verschillende klassificaties zoals Auslese, Trocken, Trockenbeerenauslese en Beerenauslese. Dit geeft de klassificatie aan en de suikers. Een Riesling kan hierdoor behoorlijk kostbaar worden. Een Beerenauslese kan bijvoorbeeld ook gedronken worden als een dessertwijn. Dit is dus ook de gradatie van zoetigheid van de wijn. 

Even een wist je datje - als je een zoete wijn koopt, komt deze negen van de tien keer uit Duitsland!

In 2011 heb ik onderzoek gedaan naar de Nederlandse wijnbouw. Het gaat erg goed met onze Nederlandse Wijnbouw zoals jullie misschien wel hebben gelezen op mijn Facebook pagina. De Nederlandse wijnboeren maken ook gebruik van druifsoorten die goed gedijen in koelere klimaten. We hebben in Nederland een druifsoort genaamd Johanniter, dit is een afstammeling van de Riesling. Deze wijnen worden gekruisd door ze te klonen. Oh ja - nu denk je vast kan dat! Ja zeker, het als een soort kruizing maken tussen twee verschillende druifsoorten. Zie hier een foto:

Een Riesling die ik kan aanraden komt bij de Gall & Gall is een wijn van Dr. loosens, vraag er maar eens na bij de Gall & Gall!



Reacties

Populaire posts