De Cabernet Sauvignon
Druifsoort met karakter
Het is eind maart maar ik vond het vanavond nog een ideaal moment om voor de lente nog wat te schrijven over de Cabernet Sauvignon. De Cabernet Sauvignon is een rode wijn die vaak wordt omschreven als een volle stevige wijn met donkerrood fruit, maar hij kan ook chocolade....ja goed gelezen cho-co-lade en tabak als geur hebben.
De wijn is een perfecte wijn om te kiezen bij een diner met vlees, zoals roodvlees, eendenborst en een goede hamburger! Het kan een echte aanvulling zijn bij een Stroganoffsaus. Tijdens mijn studie op de hotelschool was dit een van de wijnen die ik proefde toen ik nog niet zo gek was van rode wijn, maar deze combinatie opende echt mijn zintuigen, wat een verandering en die tannine die in de wijn zat was zowat verdwenen! Zo fijn als je dus een goede wijn spijs combinatie hebt. Over het algemeen kiezen mannen eerder voor een Cabernet Sauvignon dan voor een Merlot. Het verschil is namelijk dat de Merlot wat lichter is en een minder volle en sterke smaak heeft als de Cabernet Sauvignon.
Van oorsprong komt de Cabernet Sauvignon uit de Bordeaux in Frankrijk. De Cabernet Sauvignon was eigenlijk een foutje omdat, de Cabernet Franc werd gekruist met de Sauvignon Blanc. Gelukkig beviel deze combinatie de Fransen wel en werd de Cabernet Sauvignon geboren. Deze druifsoort heeft bijna de gehele wereld veroverd en is van Amerika tot Zuid-Amerika tot aan China te vinden! Het is een druifsoort die vaak wordt gebruikt als blend met bijvoorbeeld de Cabernet Franc, Malbec en Merlot.
Omdat deze druifsoort makkelijk gedijt, gedijt hij wel het allerbeste in warme gebieden met hete zomers. De druif bestaat uit kleine druiven maar heeft een zeer dikke schil, hier komt dan bijvoorbeeld ook het sterke karakter vandaan en kan hij erg naar bessen smaken. De dikke schil beschermt de druif ook tegen hitte.
Ondanks dat de lente voor de deur staat kan de wijn ook echt perfect tijdens een barbecue open gemaakt worden!!
Reacties
Een reactie posten