Asperge tijd - Het witte goud!
Vanaf vandaag is het asperge seizoen officieel geopend! En ik ben gek op het witte goud, je kan het namelijk op veel verschillende manieren bereiden en als je het goed doet kan je fantastische creaties neerzetten. Daarnaast vind ik het leuk om hierbij een wijn-spijs combinatie te maken. Tijdens mijn studie aan de hotelschool ben ik in aanraking gekomen met de asperge, we hadden zelfs in de maand april een apart menu voor de gasten. Dat moest dus wel speciaal zijn - en, ja ik werd geïnspireerd door mijn leraren en naast dat ik het overheerlijk vond kon ik mijn enthousiasme naar de gast dan ook gemakkelijk overbrengen.
Het meest originele
recept is met aardappelpuree, ham, ei, bieslook en gesmolten roomboter of
Hollandaise saus. Zelf heb ik een gerecht die net even wat anders is en erg
graag met jullie wil delen! Het is een
quiche van filodeeg, asperge, basilicum pesto en geitenkaas. Hij is té lekker
en niet moeilijk om te bereiden, maar het kost wel wat tijd. Het schillen van
de asperges is een niet zo'n heel leuk klusjes en moet echt wel nauwkeurig
gebeuren anders is de steel niet zacht genoeg en wordt je een herkauwer voor
een aantal minuten!
De Asperge taart
heb ik van de website van de Allerhande:
https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R260472/aspergetaart
via deze link kan je ook een begeleidend filmpje vinden hoe je de asperges
schoonmaakt en bereid - super handig!
- Rechthoekige
quichevorm
- Staafmixer
- 1 kilo witte
asperges
- 25 gram boter
- 5 vellen
filebladerdeeg (diepvries, ontdooid en let op! Dit kan je het beste 1,5 uur van
te voren er uithalen!)
- 3 eieren
- 100 gram
geitenkaas jong belegen 50+
- 15 gram
basilicum
- 125 ml slagroom
To do:
Verwarm de oven
voor op 200 °C. Schil de asperges rondom met een dunschiller vanaf vlak onder
het kopje naar beneden en verwijder de houtachtige onderkant. Kook de asperges
10 min. Neem ze met een schuimspaan uit de pan en laat goed uitlekken.
Smelt ondertussen
de boter in een steelpan en bestrijk hiermee het filodeeg aan beide kanten.
Bekleed de bodem van de quichevorm met het filodeeg. Klop de eieren los in een
ruime kom en rasp de kaas erboven.
Doe het basilicum
met de slagroom in een hoge beker en pureer glad met de staafmixer. Voeg toe
aan het ei-kaasmengsel. Voeg peper en eventueel zout toe. Schenk het eimengsel
in de quichevorm en leg de asperges erin. Bak de quiche in ca. 20 min. in het
midden van de oven goudbruin en gaar. Lekker!
Bij dit gerecht
past een Sauvignon Blanc of een Verdejo erg goed. Deze droge, groenige wijn kan
de smaak sensatie van het gerecht nog meer versterken. Een voorbeeld is
bijvoorbeeld de Sauvignon Blanc van Yealands uit Nieuw Zeeland. Deze is te koop
bij de Gall&Gall. (Ja ik zet de AH keten weer even goed in het zonnetje;-))
Geniet ervan en alvast fijne paasdagen
Reacties
Een reactie posten