Gimme gimme Gamay druif!
Dat moment dat je denkt en nu, ik heb rechts een heerlijk wijn en links een wijnfles waar ik me geen raad mee weet. Rosé is zo'n geval, gemaakt van een blauw druifsoort, maar welke, en hoe krijgt de wijnboer de kleur zoals hij is?
Vorige week zaten we in Frankrijk in de streek Auvergne, dit ligt onder de Bourgogne streek. Ik dronk hier een wijn uit de streek Saint Pourcain van Chateau Courtinat. Een kleinschalig wijnbedrijf die verrukkelijke rosé maakt. Maar mijn grote vraag was van welke druif ook alweer. Hij rook echt naar kersen, frambozen of zo'n yoghurt snoepje met deze fruitsoorten toegevoegd. Het kon dus een Pinot Noir zijn. Toen ik er achter kwam dat het de Gamay druif was kon ik deze match niet gelijk maken totdat ik erover las dat hij de druifsoort is voor de Beaujolais en ook wel Noir a jus Blanc wordt genoemd. De Beaujolais komt namelijk uit deze streek en is november een belangrijke wijn. Hier kom ik later nog is op terug!
Vorige week zaten we in Frankrijk in de streek Auvergne, dit ligt onder de Bourgogne streek. Ik dronk hier een wijn uit de streek Saint Pourcain van Chateau Courtinat. Een kleinschalig wijnbedrijf die verrukkelijke rosé maakt. Maar mijn grote vraag was van welke druif ook alweer. Hij rook echt naar kersen, frambozen of zo'n yoghurt snoepje met deze fruitsoorten toegevoegd. Het kon dus een Pinot Noir zijn. Toen ik er achter kwam dat het de Gamay druif was kon ik deze match niet gelijk maken totdat ik erover las dat hij de druifsoort is voor de Beaujolais en ook wel Noir a jus Blanc wordt genoemd. De Beaujolais komt namelijk uit deze streek en is november een belangrijke wijn. Hier kom ik later nog is op terug!
Behalve de fijne fruit sensatie kan de druif zelfs de geur van banaan hebben. Dit komt omdat de gisting van de wijn soms al in de wijngaard begint. De tros druiven kan erg zwaar worden waardoor de druiven onder in gekneusd worden en door overrijping begint het wijnmakings proces al in de wijngaard. Je moet je voorstellen dat hierdoor de wijn zo aan zijn fruitige kant komt.
Omdat de wijnmaker heeft gekozen voor een lichte kneuzing periode wordt de wijn licht rosé achtig, maar zit dit ook echt in de karakteristiek van de wijn. Ik ben zelf erg verrast door deze niet te droge rosé. Een rosé kan worden gemaakt door een blend en kan bestaan uit zowel de witte druif als de blauwe druif. Het ligt er dus maar net aan hoelang de blauwe druif gekneusd wordt. De kleur zit hem namelijk echt in de schil en niet in het vruchtvlees. Een rosé kan dus niet alleen gemaakt zijn van de witte druif.
Ik ben samen met mijn vriend naar Chateau Courtinat geweest, het is altijd een aangename verrassing om even bij een wijnboer langs te gaan en hier je wijn te kopen. Naast dat je wijnen geïmporteerd worden kan je het vooor een mooier prijsje krijgen. Het is wel jammer dat de Fransen dan net niet zo goed Frans kunnen en met mijn oppervlakkige Frans red ik het ook niet..! Bereid je dus een klein beetje voor.
Deze rosé kan je perfect combineren met kip of vismaaltijden. Bijvoorbeeld, gevulde kip met groene pesto beetje crème fraiche en parmaham erom heen, heerlijke aardappeltjes uit de oven en verse groenten en je hebt een heerlijke wijnspijs combinatie.
Reacties
Een reactie posten